5 ese(t)

Pebeo & Amsterdam -20%

14.04.2022 14:36.51

Uuri lähemalt
Postitud Uudised Artiklid

Tatjana Jakovleva on Eesti üks juhtivaid kalligraafe, Tallinna Kalligraafiakooli Labora direktor ja õppejõud ning ehtedisainer.

Ajal, mil eriti on tunda tugevalt ebastabiilsust ja pinget, otsustasime Tatjanaga rääkida ilusast, inspireerivast, rahustavast ja kasulikust – kalligraafiast.

 

Millal te hakkasite tegelema kalligraafiaga ja kust ammutate inspiratsiooni?

Pärast Peterburi Stieglitzi Kunstiakadeemia lõpetamist 2009. aastal sai minust restauraator, kuid pärast 2010. aastal Eestisse kolimist sukeldusin iidsesse kalligraafiakunsti. Ma ei lakka imetlemast nii Euroopa kui ka vanaslaavi kalligraafia ilu; see uskumatult rikkalik pärand, mille on meile jätnud mineviku suured meistrid.

See on väga kaunis ja tugev osa meie kultuurist, mida ei tohiks unustada, seega olen õnnelik, et mul on võimalus arendada Tallinnas kalligraafiakooli ja õpetada inimestele seda õilsat kunsti. Olles mõistnud kõiki käsitöö põhitõdesid ja süvenenud ajalukku, tundsin julgust katsetada ja avastada uusi tähevorme.

Üks minu peamisi inspiratsiooniallikaid on loodus, selle lõputu rikkus ning rütmide, tekstuuride ja vormide mitmekesisus.

Teatud aja jooksul ühines minu armastus kalligraafia, looduse ja luule vastu armastusega ehete vastu. Sündis soov väljendada oma loovust läbi kalligraafiliste ehete loomise ja muuta käsitsi kirjutatud tekstid eheteks, tuletades seeläbi ehtekunsti kaudu maailmale meelde käekirja ilu ja väärtust.

 

Mis on kalligraafia ja miks on see tänapäeval populaarne?

Kreeka keelest tõlgituna tähendab kalligraafia "ilusat kirja".

 

Minu jaoks on see uks, millest sisenedes saab inimene teada, mis on tõeline ilu, harmoonia ja tasakaal.

 

Tänapäeva kalligraafia populaarsus on minu arvates tingitud sellest, et inimesed tunnevad puudust käsikirjast, kuna käsitsi kirjutamine on muutunus väga haruldlaseks. Täna on see uutmoodi hobi, mille kaudu saab oma loovust näidata.

 

Miks Teie arvates peab kalligraafiaga tegelema?

Käsikirja eelistest on palju kirjutatud ning uuritud, kuidas see mõjutab inimese aju.

 

Käsitsi kirjutades paraneb mälu töö, paranevad kõnetegevuse funktsioonid ja saavad selgemaks mõtted. See on aju treenime.

Psühholoogid on juba ammu kindlaks teinud seose kognitiivsete võimete ja kirjutamisoskuste vahel. Käsitsi kirjutatud tekstide kirjutamisel jäid silma selgemad mõtete sõnastused. Kahjuks alahindavad inimesed tänapäeval kirjutamise kasulikkust. Eriti kahetsusväärne on see, et koolides sellele nii vähe tähelepanu pööratakse, kuna sellel on kasulik mõju lapse arengule.

 

Mis on kalligraafia tänapäeval peale kauni kirjutamise kunsti? Meditatsioon/stressi leevendamine? Mootorika areng?

Jah, teil on õigus, kõik, mis te loetlesite, on õige.

Lisaksin veel, et kalligraafiat tehes kohtume iseendaga üks-ühele, kõik meie iseloomuomadused kajastuvad selgelt tähtedes, soovi korral saab neid läbi kirjutamispraktika parandada.

 

Kalligraafia on ka suurepärane vahend keskendumisvõime, visaduse, tähelepanelikkuse ja palju muu arendamiseks.

 

Pole ime, et idamaades õppis iga samurai kalligraafia kunsti, kuna see aitas arendada sõdalases vajalikke omadusi. Kalligraafiaga tegelemine üldiselt suurendab tundlikkust, arendab maitse- ja ilumeelt.

 

Millistest stiilidest on parem alustada kalligraafia kunsti õppimist?

Soovitaksin alustada stiilist, mis teid kõige rohkem inspireerib. Sest kalligraafias tulemuste saavutamiseks on vaja igapäevast harjutamist. Inspiratsioon aitab teil ületada kõik raskused ja harjutada regulaarselt. Mina ise alustasin "Copperplate" stiilis terava suleotsaga.

Ja kui te pole veel täpselt aru saanud, milline kirjatüüp teile kõige rohkem meeldib, alustage laia otsalise sulega ja proovige esmalt omandada „Itaalia Kursiivi“.

 

Mida soovitaksite algajale kalligraafile MITTE teha?

Mitte kiirustada. Tavaliselt ootavad algajad kiireid tulemusi.

 

Kõige tähtsam on vabaneda mõttest, et kõik peaks kohe toimima. See on oskus, mida tuleb arendada iga päev harjutades ja raskusi ületades.

 

Lõpuks hakkab kõik välja tulema.

Ärge kasutage ebakvaliteetseid materjale. Kui materjalid on kehvad, on algajal raske aru saada,  kas viga on temas endas või instrumendis. Head materjalid on suurepärased abimehed kvaliteetse tulemuse saavutamisel.

Ärge proovige leiutada jalgratast ja õppida põhitõdesid üksinda. Soovitan vähemalt paar esimest tundi läbida meistri käe all, kes näitab, kuidas õigesti istuda, kirjutamisvahendit käes hoida ja elementaarseid vigu mitte teha.

 

Kas saaksite jagada paar lifehack’i/ autori näpunäiteid?

Proovige võimalusel luua endale kaunis töökoht, oma kalligraafinurk.

Hea, kui teil oleks oma spetsiaalne reguleeritava kaldenurgaga kalligraafiline laud.

(Soovi korral, saab seda tellida meilt - Labora koolist.)

Kontrollige kirjutamise ajal oma keha asendit. Mõlemad jalad peavad olema tihedalt põrandale surutud, selg sirge, üks käsi toetab, teine ​​töötab. Mitte midagi ei tohiks segada töötavat kätt, liigutused peaksid olema vabad. Proovige hingata ühtlaselt.

Jälgige ja hoolitsege oma tööriistade eest, pärast tööd peaks sulgi ja pintsleid hästi pesema ja kuivatama. Puhastamiseks piisab ka seebilahusest.

 

Rääkige palun meile oma koolist ja kalligraafiakursustest

Meie kalligraafiakool asub Tallinna Vanalinnas aadressil Laboratooriumi 22. Kalligraafiaklass on spetsiaalselt täiendatud ja varustatud kõigi vajalike töövahenditega. Keskaegsed müürid, elav tuli, rahulik muusika, tee – kõik see aitab põgeneda igapäevarutiinist, loob loomingulise meeleolu ja aitab pärast tööd lõõgastuda. https://labora.ee/et/kalligraafia-kool/

Meil on erinevaid programme nii lastele kui ka täiskasvanutele.

Pakume õpilastele õppida erinevaid kirjutamisstiile, mille vahel saavad nad valida.

Näiteks on olemas kalligraafia ajaloole pühendatud kursus, mille käigus 7 kuu jooksul tutvutakse erinevate kirjastiilide ja erinevate ajalooliste vahenditega, õpitakse tundma, kuidas kirjutamine arenes Euroopas alates 1. sajandist eKr ning lõppes 17. sajandil.

Lisaks on eraldi kursus "Vana slaavi kalligraafia", kus osalejad tutvuvad vormidega "Sidekiri", "Ustaav" ja "Kiirkiri", joonistavad muinasjutulisi algustähti ja proovivad kuldamistehnikat. Toimub ka “Copperplate ” kursus, kus õpilased lihvivad 2 kuu jooksul oma oskusi terava sulega töötamisel, õpivad tundma finesse ja suletõmbeid ning proovivad luua oma kalligraafilisi kompositsioone.

Lisateavet kursuste programmide kohta leiate meie veebisaidilt:

https://labora.ee/et/kalligraafia-kool/kalligraafia-kursused/

 

Tatjana töödega saab tutvuda siin:

https://www.instagram.com/iakovleva.calligraphy/?hl=ru

https://www.facebook.com/tatiana.iakovleva.3/

https://labora.ee/tatiana_iakovleva/

https://labora.ee/calligraphy-school/calligraphy-portfolio

https://labora.ee/tatiana_iakovleva/

Postitud Uudised Artiklid

TAGASI ONLINE’S

26.05.2021 9:15.29

Uuri lähemalt
Postitud Uudised Artiklid

5 ese(t)